perjantai 27. syyskuuta 2013

Vikailmoituksia: leijuva kummituspallo + oikean mailan kirous

Koepelailin pikkuisen Deadly Weaponia. Yritän tehdä sitä mahdollisimman vähän, koska pelikenttä on niin paskassa kunnossa tällä hetkellä, enkä halua hajottaa sitä yhtään enempää.

Kaikki meni suunnilleen normaalisti pitkän aikaa(mitä nyt mailat on väärässä asennossa ja oikea maila on pikkusen lötkö ja nahnikkainen). Sen nahnikkaisuus katosi kyllä suurimmaksi osaksi, kun puhdistin oikean flipperinamiskan. Se oli sisältä aivan jossain tahmeassa ruskeassa tateessa. En edes halua tietää, mitä ihmettä se mössö oli (marraskeden lisäksi). Ultraäänipesukone puhdisti möhnästä suurimman osan, ja isopropanoli ja pumpulipuikko loput.

HERKKUA ON SIELLÄ MONENLAISTA <3

Samaa mössöä löytyy laitteen sisältä sen etuosasta, START-painikkeen ja kirjoituspainikkeiden sisältä. Nekin on pahasti tateessa, mutta niitä tarvitsee niin vähän, että siivoan ne joskus myöhemmin. Hyi hevosen *PIIP*.

Oikea Ongelma (TM) ilmeni kuitenkin siinä harvinaisessa tilanteessa, että kolmen pallon multipallomoodi haluaisi alkaa. Ensin lyödään pallo reikään jumiin, ja saadaan lottovoittona multipallomoodi. Jos tämän jälkeen ampuu suoraan plungerilta pallon pelikentän toiseen reikään, pitäisi plungerille valahtaa kolmannen pallon. Vaan kun ei valahda. Pelin sisältä kuuluu jonkin solenoidin jysähdys, mutta mitään ei tapahdu. Peli jää ikuisiksi ajoiksi jumiin palloa odottamaan, kun se ei tajua, että pallo ei koskaan saapunutkaan.

Avasin koneen ja aloin testailla. Hämmästys oli melkoinen.

Kun kolmen pallon multipallomoodi olisi käynnistymässä, kolmas pallo ei koskaan tule ulos, vaan jää leijumaan paikoilleen. Valokuva ei pysty välittämään sitä, miten typerältä tilanne näyttää: pallo on ALAMÄESSÄ, mutta se ei liu'u mäkeä alas. Näennäisesti mikään ei koske siihen.

Asia tuntuisi todella absurdilta joka tapauksessa, mutta näin fyysikkona tuntuu vieläkin typerämmältä, kun "pallo kieltäytyy huvikseen pyörimästä alamäkeen". Lopulta löytämäni selitys ei ole sen tyydyttävämpi, koska sekin tavallaan tuntuu "liian pieneltä" asialta aiheuttaakseen tuon efektin.

Syyllinen leijuntaan on pallokourun kuluma; kulumat on korostettu punaisin renkuloin. Hämmentävästi leijuva kolmospallo jää leijumaan nimenomaan ylempiin kulumiin (kuvassa vasemmalla), vaikka ne ovat lähes näkymättömät -- silmälläkin. Sen sijaan kakkospallon alle jäävät kulumat ovat erittäin näkyvät ja kaarevat. Niistä huolimatta kakkospallo ei vielä kertaakaan ole jäänyt leijumaan niihin. En suoraan sanottuna osaa ymmärtää, mistä tuollaiset kulumat syntyvät.

Onneksi tämä on myöhemmin helppo korjata: ei tarvitse kuin hioa pallokouru taas tasaiseksi. Tässä odotusaikana tiedän nyt lyödä masiinan kylkeen riittävän kovaa siinä vaiheessa, kun kakkospallo on vapautunut pallokourusta. Kylkeenlyönti riittää irrottamaan kolmospallon "kummitusleijunnastaan", ja kolmen pallon multipallo pääsee alkamaan.

---

Jos ensimmäinen vikailmoitus olikin aavemainen leijunta, jälkimmäinen lähentelee faraon kirousta. Sekä Silver Sluggerissa että Deadly Weaponissa on nimittäin vikaavikaavikaa samassa osassa: oikean mailan kelan sisässä olevassa "holkissa".

Tästä osasta ei nyt ole kuvaa, mutta kyseessä on joka tapauksessa muovinen putki, joka menee kelan sisälle. Deadly Weaponissa kyseinen osa puuttuu kokonaan. Oireena on mailan jääminen ylös silloin tällöin hetkiseksi.

Edellisen omistajan mukaan Silver Sluggerissa on kuulemma ollut tapana oikean mailan kelalla palaa puhki, joten sen kelaholkki lienee saanut liikaa lämpöä jossain vaiheessa. Seurauksena se on nyt rautasydämelle aivan liian tiukka, ja oikea maila jää käytännössä aina ylös lyönnin jälkeen. Edellinen omistaja oli laittanut kelasydämen ja holkin väliin öljyä, mikä on erittäin huono idea flipperipölyn vuoksi. Otin siis öljyn pois.

Tähän vikaan ei taida auttaa muu kuin uusien holkkien tilaaminen. Ne eivät onneksi maksa paljon, mutta valitettavasti niiden tarvetta en tajunnut siinä vaiheessa, kun tein ensimmäistä tilausta uusien flopperien varaosista. Luulen, että ensi viikonloppuna tulen ottamaan Deadly Weaponin toimivan kelan ja laittamaan sen Silver Sluggeriin. Tämän jälkeen Deadly Weapon on pelikelvoton, mikä estänee minua (itsehillintääni paremmin) pelaamasta sillä, ennen kuin se on kuunattu parempaan kuntoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti